Ruokavalio

Diagnosointia helpottaakseni sananen ruokavaliosta, koska sitä on tiedusteltu paljon ja yleinen oletus tuntuu olevan, että olen syönyt todella huonosti.

No, sanotaanko rehellisyyden nimissä, että nyt kun mulla ei ole muuta tekemistä kuin istua kotona ja syödä, joten mun ruokavalio ei ole enää niin tiukka kuin treenikaudella. Esimerkiksi D-vitamiinia, kalsiumia ja magnesiumia syön kuitenkin edelleen säännöllisesti ja töissä mun snackseina on terveellisempiä vaihtoehtoja kuten pähkinöitä tai goji-marjoja.

Kuitenkin ruokavalioon ennen sairastumista…

Kuten olenkin maininnut, mulla oli alkuvuodesta (tammikuu-kesäkuu) päällä ns. massakausi. Mun kehon koostumus ei ole sellainen, että keräisin helposti lihasta joka mulla oli massakauden tavoitteena, joten pidin vuorokausikalorimääräni reilusti yli normitasoni. Tasaisten kehonkoostumusmittausten perusteella tämä vaikutti positiivisesti, eli lihasta kertyi myös, mutta tietysti myös läskiä.

Olen harrastanut liikuntaa jo sen verran kauan, että mun keho on tottunut liikuntaa tukevaan ruokavalioon. Mulla ei siis treenatessa ole edes mielihaluja makeita asioita tai vaaleita jauhoja kohtaan. Treenikauden ruokavalio mulla on siis vähähiilihydraattinen, mutta en kuitenkaan ole koskaan karpannut. Syön kohtuullisesti täysjyväviljoja ja ruisleipää, koska olen kokenut niiden pitävän mun ruuansulatuksen parempana. Noin muuten syön paljon lihaa ja kasviksia.

Kcal/päivä -määrien tarkkailusta: En ole koskaan tarkkaillut desimitan kanssa ruoka-ainemääriäni, vaan mitannut ruuan määrän mututuntumalla. Taustana kuitenkin se, että olen käynyt Fisafin koulutuksia liittyen kuntosaliharjoitteluun ja ravintoon, joten koen olevani keskivertoa valveutuneempi näissä asioissa. Mulla on myös takana vuosien kuntosaliharjoittelutausta, joten tiedän suurinpiirtein mitä mun pitää syödä kun haluan kerätä massaa ja mitä mun pitää syödä kun haluan kiristää lihaksia esiin. En ole siis ole aivan neuroottinen näiden asioiden suhteen. Kyllä mä käyn Mäkkärissäkin.

Viljat, vitamiinit, makeiset ja maitotuotteet ovat mietityttäneet monia. Ensinnäkin, mulla on laktoosi-intoleranssi, enkä mä en ole koskaan juonut kokonaista lasillista maitoa. Syön kalsiumtabletteja ja juustoja, mutta erittäin vähän maitotuotteita. Toiseksikin, en juurikaan pidä vaaleista jauhoista tehdyistä asioista. En osta niitä kotiini ja mikäli syön viljatuotteita, ne ovat ruis- tai täysjyväviljasta valmistettuja. Kolmanneksi, en juurikaan syö karkkia. Harvoin suklaata, mutta kotona en mitään makeaa oikeastaan pidä. Syön mieluummin esimerkiksi niitä pähkinöitä tai goji-marjoja. En myöskään juo makeita juomia, vaan kivennäisvettä mehujakin mieluummin.

Ja sitten ne vitamiinit. Olen tietoinen siitä, että suomalaiset d-vitamiinisuositukset ovat alhaisemmat kuin niiden pitäisi olla. D-vitamiinini tilaan tästä syystä ulkomailta. Syön d-vitamiinia, kalsiumia, monivitamiinia, omega-kapseleita ja magnesiumia päivittäin. Nyt olen ottanut myös lisäksi myös c-vitamiinin, jota ostin hetken mielijohteesta samalla kun kävin hakemassa apteekista PEF-mittauksia varten avaavan lääkkeen inhalaattorin.

Rasvoina käytän pääosin öljyjä, mutta koska en noudata mitään absoluuttista ruokavaliota, voin syödä esimerkiksi ravintolassa leivän päällä tuorejuustoa.

Mikäli jotakin ruokailuun liittyvää jäi puuttumaan, kysy. Tämä antanee kuitenkin yleiskäsitystä siitä millainen ruokavalioni on.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


6 − 3 =

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>