Muutoksia olotilassa 10.01.2012

Muutos olotilassa 10.01.2012.

En osaa eritellä tarkemmin oliko oireilu psykosomaattista kaiken tämän eri diagnoosien kelailun ja asian jatkuvan ajattelun vuoksi, mutta jostakin syystä lounaalta tullessa syke nousi todella korkeaksi, iski todella voimakas pahoinvointi ja hengitys vaikeutui merkittävästi.

Lähdin kotiin ja metrossa istuessa hengittäminen oli jo niin vaivalloista, että se onnistui vain nojautuneena eteenpäin. Soitin hätänumeroon ja kyselin sieltä ohjeita, mutta ambulanssille ei päivystäjän  mukaan ollut tarvetta, joten lähdin itse käymään päivystyksessä.

Päivystyksessä otettiin EKG ja otettiin keuhkoveritulppaverikoe. EKG:ssä ei ollut mitään erikoista ja kaikki veritulpat on nyt suljettu pois. Hengitin aikani jotakin siellä, sain lisää beetasalpaajia ja rauhottavia, sekä sairaslomaa. Hengittäminen helpottui jonkin verran, mutta edelleen jopa sängyssä makoillessa hengittäminen on todella vaivalloista. Tuntuu, että saan vedettyä keuhkot ainakin melko täyteen ilmaa, mutta aivan kuin en saisi silti kunnolla happea. Normaali hengittäminen on todella pinnallista ja niin vaivalloista, että se alkaa olla häiritsevää. Aikaisemmin siihen ei ole levossa kiinnittänyt huomiota.

Ideoita? Ajatuksia?

Share

12 vastausta artikkeliin ”Muutoksia olotilassa 10.01.2012

  1. admin Artikkelin kirjoittaja

   Olen käyttänyt Propralia tai ylipäätänsä beetasalpaajaa vain kaksi koko tänä aikana ja molemmat eilen.

   Vastaa
 1. Leena Ruotonen

  Myös tällaista oiretta minulla oli ennen kuin syöpäni diagnosoitiin. Pulssi korkealla ja yskä ahdisti henkeä. Vastaanotolla tutkittiin sydän ja keuhkoembolian mahdollisuus. Syöpäsoluja (lymfoomaa) eivät näillä konsteilla nähneet.
  Ole edelleen tiiviisti yhteydessä lääkäreihin. Ei diagnoosia pysty tekemään kuin jatkamalla tutkimuksia. Kai niitä nyt sitten jatketaan. Eihän se ole normaalia, että nuori nainen yhtäkkiä voi noin huonosti.

  Vastaa
  1. admin Artikkelin kirjoittaja

   Joo, mulla on ensi viikolla keuhkolääkäri. Hengitys on tällä hetkellä niin vaivalloista, että se häiritsee kokoajan eikä sitä voi olla ajattelematta.

   Vastaa
 2. Amanda

  kuulostaa hyperventilaatiolta. itsellä tuntui myös ettei henki kulje mutta happisaturaatio oli 98 eli ihan hyvin sain happea. voisko olla psyykkistä sairautta? jokin tosi kova ahdistuneisuushäiriö mikä oireilee myös fyysisesti.

  Vastaa
  1. M

   On syytä huomioida, että hyperventilaatio ei kuitenkaan poissulje keuhkosairautta. Keuhkolääkärin mukaan ihminen saattaa kompensoida keuhkosairauden aiheuttamaa hengenahdistuksen tunnetta ylihengittämällä.

   Vastaa
   1. admin Artikkelin kirjoittaja

    Joo, mä en yhtään ihmettelisi, että oireilu alkaisi olla myös psykosomaattista varsinkin hengityksen suhteen. Jatkuva kipeänä olo ahdistaa => ahdistus kohottaa sykettä => kohonnut syke vaikeuttaa hengitystä. Yskiminen, voimattomuus ja jatkuva limaneritys kuitenkin viittaavat siihen, että jotain on oikeastikin vialla.

    Vastaa
 3. Antti

  Onko sitä verikaasunäytettä (arteria-astrup) otettu? Neulalla ranteen valtimosta otettava verinäyte, josta selviää mm. veren happi- ja hiilidioksidipitoisuudet.

  Vastaa
  1. admin Artikkelin kirjoittaja

   Ranteesta ei ole otettu mitään. Uusia verikoetuloksia saan varmaan ensi viikolla tänne nähtäville, mutta kaikki näytteet on otettu kyynärtaipeesta.

   Vastaa
 4. Jarmo

  Jarmo taasen kirjoittelee.
  Mitenkäs on selvitelty tuota ruokaainealergia puolta ?
  Tuo, mitä kerroit syömisen laukaisemista oireista, saattaisi viitata siihen että sinulla on pitkään jatkuneen heikon tilanteen tähden aktivoitunut joku uusi allergia (tiedän yhden henkilön, jonka kala-allergia on niin raju että. pelkkä kalankäsittelyveitsi pesemättä välillä leikkaa hänen leipäänsä tai mitä vaan hänen ruokaansa, niin hän ensiapuun, huonosti käy jos kupattais). En nyt jaksa tähän väliin käydä yritä erehdy arvaa menetelmällä hakemaan netistä erilaisten lisäaineiden sivuvaikutuskuvauksia, mutta natrium glutamaatti (oikeinkirjoitus ?) on viimeaikoina ollut otsikoissa.

  Tosin täytyy kyllä tunnustaa, että aina tähän päivään, ja kertomastasi lukemaani, asti olen pitänyt hommaa lähinnä terveysterroristien ylireagointina. Olen aina uskonut ja luottanut siihen että, lisäaine ja säilöntäainepitoisuudet on niin pieniä, etä ne varmasti on turvallisuusrajan alla. Suhtautumiseeni on vaikuttanut se, etä monissa asioissa se mitä me käytännön elämässä saadaan on vain mitätön murto osa siitä mikä tarvitaan oireiden aiheuttamiseen. Tuo nyt kyllä valitettavasti viittaisi siihen, että joku lisä-aineallergia on saattanut laueta. Ei kaikki lisä-aineallergiat näkemykseni ole sellaisia, että ne reagoi vatsan kautta.

  Ihan tästä allergia asiasta erikseen kokonaan muuhun. Olitko lapsena kuinka villi, voisiko edes teoriassa olla mahdollista että lapsuudessasi olisi sattunut jotain, jonka vasta ihan viime aikojen tapahtunmat on aktivoineet kaiken tämän aiheuttaen.

  En tarkoita että sun tapauksellasi olisi tän kanssa mitään tekemistä, mutta ihan esimerkkinä.
  Luin vasta jokunen päivä takaperin että jokunenkin määrä suomalaisia kantaa tietämättään mukanaan koko elämänsä ajan jonkin tason aivovammaa, jonka aiheuttajasyynä saattaa olla nuoruus/lapsuusajan riennoissa sattunut ja puutteellisesti hoidettu vahinko.
  En osaa selittää sitä niin kovin järkevästi, mutta sen mukaan mitä olen oppinut ymmärtämään, voi ihminen kantaa vuosiakin mukanaan jotain vaivan aiheuttajaa tietämätä sitä itse ja se varsinaninen vaiva aktivoituu vasta tiettyjen ehtojen tullessa täytetyksi.
  Mutta ruoka- ja lisäaineallergia nyt seuraavaksi selvitykseen. Josko tietämättäsi saat itsellesi haitallisen pitoisuuden jotain mitä et voi sietää.

  Jaksamista toivotellen
  Jarmo.

  Vastaa
  1. admin Artikkelin kirjoittaja

   Jotakin allergioita testattiin parin viikon takaisissa verikokeissa, mutta tulokset saan vasta ensi viikolla. Kerron niistä silloin lisää. Noin muuten mulla ei ole todettu/havaittu muita allergioita kuin jotakin maitoon liittyvää. Laktoosi-intoleranssiksi se nimettiin sen enempää tutkimatta.

   Lapsena en ollut kovin villi. Isoin fyysinen loukkaantuminen oli varmaan lievä aivotärähdys, mutta noin muuten en hakeutunut vaarallisiin tilanteisiin enkä tee sitä oikeastaan edelleenkään, koska mulla on tosi voimakas kammo korkeita paikkoja kohtaan.

   Vastaa
   1. Jarmo

    Eli silloin selkäydinjatkos (myös selkäydinjatke) nimisen osan alueella (Aivojen alin osa selkä rankaa vasten asennettuna) olevan vanhan piilevän vamman mahdollisuus olisi lähes täysin poissuljettu.
    Sanon lähes täysin johtuen siitä syystä, että selkäydinjatkos ohjaa hengitystä ja nuo hengitysoireesi ei sulje esittämääni lopullisesti pois.

    Jos pääset neurologille, niin ota tämä asia esille.

    Huisan niukkaa, ja monen kiven takana, on suomenkielinen aineisto tästäkin ainakin nopeasti haettavaksi. Eli en pysty auttamaan sinua vasta hetki sitten muistamani asian nopealla selvittelyllä (kun en ulkoa muista) miten päänsäryt ja niiden mahdollinen puute korreloi tämän asian kanssa. Myöhemmin tässä viestissä esille ottamani esimerkin heppu ainakin kärsi migreeni tyyppisistä (vilkku kuviot silmissä sahalaidat tms) oireista lisäksi.
    Sen minä tiedän että riskien tähden selkäydinjatkoksen mekaaniseen hoitamiseen ryhtymisen kynnys on äärimmäisen korkea.

    Muistan lukeneeni yhdestä tyypistä (Donald Hauck), jolle tehtiin ongelman korjaamiseksi selkäydinjatkoksen äärimmäisen monimutkainen korjausoperaatio, jossa erotettiin toisistaan huima määrä toisiinsa väärin nippuuntuneita verisuonia. Leikkauksen yhteydessä tyypin lämpötila laskettiin noin 29 asteeseen, sydän pysäytettiin, heppu pumpattiin tyhjäksi ja sen jälkeen neurokirurgilla oli 45 minuuttia aikaa erottaa katkaista ja polttaa x määrä verisuonia. Donald Hauck selvisi leikkauksesta. Leikkauksen (joka sisälsi avosydän kirurgiaakin) kesto oli 18 tuntia.

    Tämä vain sen tähden että hahmottaisit sen, ettei liian kovia toiveita kannata asettaa siinäkään tapauksessa että ogelmasi olisikin sanomani.

    Mutta kuten sanoin kertomasi perusteella en pidä esittämääni kovinkaan uskottavana varsinkin kun oireita on ollut vasta (toivottavasti et suutu) ”noin vähän aikaa”. Yleensä noi tuon tyyliset oireilee kauankin niin että toimintakyky säilyy ”suhteellisen hyvänä”. Esim Eastern Airlinesin lennolla 401 kuolleen kapteeni Robert Loftin aivokasvain näköhermojen lähellä (ihmeteltiin luonteen muutoksia ja silmälasien vahvuuden kasvatustarvetta) oli ollut jo kaksi vuotta (määritelty havaintojen perusteella jäljestä päin). Mä en edelleenkään nopealla haulla löydä tarkempaa tietoa, mutta oireiden olisi jos epäilemäni pitänyt kehittyä vähitellen toisin kuin sinulla yllättäen alkaen. Vain yhdessä äärimmäisen pienen todennäköisyyden sisältävässä skenaariossa esittämäni voi tapauksessasi olla mahdollista. Nimittäin siinä tapauksessa, että niskasi alueelle olisi kohdistunut kotiokonstein päällisin puolin hoidetuksi tulkittu mekaaninen venähdys tms vamma silloin kun teit sitä rajun harjoittelun jaksoa vähän ennen kertomiesi ongelmien alkua.
    Mä tunnustan tämän menevän Dana Scully ja Fox Mulder osastolle, mutta kun yllättäen vaan tuli mieleeni mikä hengitystä oikeasti ohjaa Myös Donald Hauckilla, josta tässä kerroin, oli vaikeuksia rappusissa.
    t. Jarmo.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


× 2 = 18

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>